3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası
04 Eylül 2023

 “Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşlılığın habercisidir. Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.  Yeterli ve dengeli beslenme ise vücudun büyümesi, gelişmesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli ve  dengeli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme için 4 besin grubunda yer alan besinleri yaş grubu ve enerji gereksinimine göre önerilen miktarda tüketilmelidir. 4 besin grubu ve bu gruptaki besinler;

  • Süt grubunda yer alan besinler: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler
  • Et grubunda yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
  • Sebze ve meyve grubunda yer alan besinler: Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze  ve meyve grubu altında toplanır.
  • Ekmek ve tahıl grubunda yer alan besinler: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.

Sağlıklı yaşamın temel kuralı; alınan enerji ve harcanan enerji dengesinin sağlanmasıdır. Enerji dengesini sağlayabilmek için her yaş grubu için önerilen fiziksel aktivite düzenli olarak yapılmalıdır. Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme- kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler. Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite (tempolu yürüme, bisiklete binme vb) bile genellikle sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir. Geleceğinize yatırımı sağlıklı beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak yapabilirsiniz.