Hastanemiz İç Hastalıkları Uzmanı İdil PEKPERGEL, “20 Kasım Dünya Koah Günü” olması nedeniyle vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve koah hakkında farkındalık kazanması için bilgi vermiştir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH); nefes darlığı, kronik balgam ve öksürüğe neden olan önlenebilir bir hastalıktır. KOAH, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.
KOAH için risk faktörleri şunlardır:
*Tütün kullanımı ana risk faktörüdür (aktif içicilik ya da tütün dumanından pasif etkilenim).
*Meslekitoz, duman ya da kimyasallara maruz kalmak.
*Kapalı ortamda yakılan odun, gübre veya kömür dumanına maruz kalmak.
*Çocukluk çağlarında geçirilmiş̧ şiddetli solunum yolu enfeksiyonları.
*Erken yaslarda ortaya çıkan astım.
*Genetik bir hastalık olan ‘Alfa-1 antitripsin eksikliği’.
KOAH tanısı konulan hastaların tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerekmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması KOAH tedavisinin temelini oluşturmakta, hastalığın ilerlemesini durdurmakta ve hekim tarafından uygulanan tedavilere çok daha yüksek cevap alınmasını sağlamaktadır.
KOAH nedeniyle dünya çapında her yıl üç milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Yaşlanan dünya nüfusu ve tütün dumanı gibi risk faktörlerine maruz kalmanın devam etmesi nedeniyle bu sayının artması beklenmektedir.
İlk kez 2002’de kutlanmış olan Dünya KOAH Günü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Küresel Girişimi (GOLD) tarafından her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanmaktadır. Amacı; KOAH farkındalığını artırmak, bilgilendirmelerde bulunmak ve dünya çapında KOAH yükünü azaltmanın yollarını tartışmaktır.
Dünya KOAH Günü'nün 2024 teması "Akciğer Fonksiyonunuzu Bilin" olarak belirlenmiştir. Bu yılki tema, ‘spirometre’ olarak da bilinen ‘solunum fonksiyon testi (SFT)’ nin önemini vurgulamaktadır. Spirometre, KOAH tanısını koymak için temel bir araç olsa da, yaşam boyunca akciğer sağlığını ölçmek için de kullanılabilmektedir. Artık tütün dumanının yanı sıra KOAH'a katkıda bulunabilecek birçok başka faktör olduğunu biliyoruz. Bu dönem boyunca hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonları gibi akciğer sağlığını etkileyebilecek ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kronik akciğer hastalığı geliştirme riskini arttırabilecek saldırılara karşı savunmasızız. Ne yazık ki, semptomlar gelişmeden önce akciğer fonksiyonlarının çoğu kaybedilebilmektedir. Akciğer fonksiyonlarımız yalnızca akciğer sağlığının değil, genel sağlığımızın da bir göstergesidir. Akciğer fonksiyonlarındaki küçük azalmalar bile artan ölüm riskiyle ilişkilidir. Akciğer fonksiyonlarını yaşam boyunca ölçmek, KOAH dahil olmak üzere birçok akciğer hastalığının erken teşhis ve tedavisi için imkân sağlamaktadır.
Sonuç̧ olarak; KOAH önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Solunum fonksiyon testinin yaşamın her döneminde genel sağlığımızın da bir göstergesi olduğu bilinmelidir.